TWARZ

TWARZ

Garść orzechów cenniejsza niż złoto

Garść orzechów cenniejsza niż złoto

Nie od dziś wiadomo, że orzechy mają bardzo dobry wpływ na rozwój ludzkiego organizmu. Zalet związanych z jedzeniem orzechów jest bardzo wiele. My jednak postaramy się Państwu przedstawić te najbardziej kluczowe, dzięki którym orzechy powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Orzechy to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych po jaki możemy sięgnąć każdego dnia. Jedzenie orzechów ma nieoceniony wpływ na zapobieganie schorzeniom takim jak choroby serca czy też nadciśnienie. Jego głównym celem jest zwalczanie złego cholesterolu, który osadza się na ściankach żył.

Orzechy, a przede wszystkim orzechy włoskie są doskonałym źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. W orzechach znajdziemy między innymi witaminy: E, A, B, B1, PP, a także bardzo korzystnie wpływające na działanie organizmu: magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowy oraz roślinne białko.

Pod względem zdrowotnym najlepiej prezentują się orzechy włoskie. Posiadają one bowiem dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż inne orzechy. Małym dzieciom warto podawać orzechy laskowej, ponieważ wspierają one rozwój młodego organizmu. Pistacje są natomiast dobrym źródłem błonnika, magnezu i potasu. O migdałach muszą pamiętać osoby, którym doskwierają problemy ze stanem paznokci lub włosów. Dodatkowo migdały mogą mieć pozytywny wpływ na chrypkę i kaszel- nie zawsze trzeba leczyć się sztucznie, wystarczy kupić orzechy.

Warto planując posiłki znaleźć miejsce na orzechy, które mogą być urozmaiceniem potraw lub samodzielną przekąską.